12 jul. 2022

Bewonerswensen als uitgangspunt

beeldmerk-bg-news.svg

Dynamische aanpak zorgt voor zeer veelzijdig woningaanbod

Op een prachtige locatie midden in de natuur en 1,2 km van het centrum van Best, wordt het nieuwe woongebied Aarlesche Erven gerealiseerd. In deelplan de Waarden worden door Heijmans in totaal circa 285 woningen gerealiseerd.

"Wat heel waardevol is geweest, is dat we samen met de stedenbouwkundige van de gemeente aan de ontwerptafel hebben gezeten. Daardoor sluit ons plan naadloos aan bij de gemeentelijke visie en hun stedenbouwkundig- en beeldregieplan”, begint Maxim. “Door met lokale makelaars en onze commercieel manager in gesprek te gaan, hebben we een duidelijk beeld gekregen van de huidige vraag in dit gebied en wat toekomstige bewoners graag terugzien in ‘hun’ wijk. Daaruit kwam de behoefte aan veel ruimte en groen duidelijk naar voren. Dit heeft geresulteerd in een verandering van het oorspronkelijke plan. Om ruimte te scheppen voor al dat groen, hebben we het aantal geplande woningen in het Erf teruggebracht van zeven naar vier. Die flexibele aanpak en de samenwerking met de gemeente is echt uniek en hebben wij als erg plezierig ervaren”, vervolgt Daan.

Doordat de erfwoningen grenzen aan een groot, groen speelveld en voorzien zijn van natuurlijke materialen zoals houten pergola’s en overkappingen, sluiten ze perfect aan op de omgeving en is het in deze unieke woningen maximaal genieten. Aansluiting aan het groen vind je zeker ook terug bij onze wildernis woningen, welke met hun achtertuin grenzen aan het groene hart van Aarlesche Erven, ‘De Wildernis’. De toepassing van grote glasvlakken en de ligging in autoluw gebied, maakt dat je het gevoel hebt midden in de natuur te wonen. Onze gelijkvloerse woningen springen er op hun beurt weer uit door hun ruime en praktische indeling, waardoor deze geschikt zijn voor veel doelgroepen.

In gesprek met toekomstige bewoners

Hoe kom je uiteindelijk tot een passend woningprogramma? “Waar we naar hebben gekeken is welke doelgroepen op deze prachtige plek passen en daar hebben we het aanbod op afgestemd. Om te kijken naar hoe mensen willen wonen, hebben we ook andere projecten in het land bezocht. Een praktisch voorbeeld: In het Erf zijn er luxe gezinswoningen met de keuken en de veranda aan de voorzijde en een grote voortuin aan de groene ontmoetingsplek, waar de kinderen kunnen spelen. De woonkamer bevindt zich juist aan de zonnige achtertuin, waar je van je rust en privacy kunt genieten”, vertelt Daan. “De enorme verscheidenheid aan woningtypes is een groot voordeel voor toekomstige bewoners. Hierdoor kunnen we allerhande doelgroepen bedienen”, vult Maxim aan.

‘Grondige’ verwarming en verkoeling van de woning

De Waarden is een uniek deelplan binnen de toch al bijzondere woonwijk Aarlesche Erven. “Er is veel aandacht besteed aan de hoogwaardige afwerking van de woningen. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Denk hierbij aan de duurzame kwaliteit van ramen en deuren en details als zinken dakgoten”, vertelt Daan. “De hoogwaardige kwaliteit van de woningen kunnen we waarborgen middels ons unieke Heijmans woonconcept. Doordat de wanden van de woningen in de fabriek worden geproduceerd, kunnen we een constante kwaliteit garanderen en worden de uiteindelijke bouwtijden verkort. Hierbij is er voldoende keuzevrijheid om je woning af te stemmen op jouw wensen. Maar ook qua duurzaamheidsmaatregelen onderscheidt dit plan zich. Zo passen we standaard zonnepanelen toe, die we fraai integreren in het dakvlak, en maken wij gebruik van bodemwarmtepompen. Zo’n bodemwarmtepomp haalt warmte en koelte bijzonder energiezuinig uit de grond, waardoor je je woning heel efficiënt kunt verwarmen en verkoelen. Een stuk efficiënter dan een luchtwarmtepomp. Doordat de bodemwarmtepomp de temperatuur van de aardwarmte gebruikt, heeft deze pomp veel minder stroom nodig en is deze dus een stuk energiezuiniger. Ander bijkomend voordeel van de bodemwarmtepomp is dat dit een geluidsarm systeem is, waar de buitenunit van de luchtwarmtepomp wel geluid produceert.

De combinatie van hoogwaardige isolatie en de warmteterugwinning middels de bodemwarmtepomp, maakt dat de energiekosten drastisch omlaag gaan”, vertelt Maxim. “Daarmee nemen we een voorschot op de energietransitie en de klimaatdoelen van 2030, waarin we als Heijmans een voorbeeldfunctie willen vervullen”, zegt Daan.

Natuur inclusief bouwen als uitgangspunt

“Onderdeel van onze duurzame visie is ook natuur inclusief bouwen. We werken samen met de Vogelbescherming en hebben een aantal ecologen in huis, die vanaf de start van elk project met ons meedenken en ons adviseren. In dit geval heeft onze ecoloog ons bijvoorbeeld geadviseerd over nestkasten voor vogels en vleermuizen. Deze dieren moeten natuurlijk ook kunnen eten, dus is er ook nagedacht over de toepassing van de juiste hagen om in dat voedsel te voorzien. Ook in het openbaar gebied zijn reeds eetbare planten en bomen geplant om te voorzien in de lokale voedselkringloop. Dit zorgt voor de verbinding tussen het gebied en de woningen. En zo zijn de vrijstaande bergingen voorzien van een groen dak, waar allerlei insecten in kunnen huizen. Onder dat groene dak bevindt zich vervolgens een waterberging, die onder andere zorgt voor een natuurlijke afwatering”, legt Maxim uit. “De gedachte hierachter is om niet alleen in de openbare ruimte, maar ook op de percelen zelf zo duurzaam mogelijk om te gaan met hemelwater en dit bovengronds af te voeren. Dus niet via het riool, maar door het op te vangen in buffers en het zo in de grond te laten zakken”, verduidelijkt Daan tot besluit.

Deel deze pagina:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in om onze nieuwsbrief te ontvangen en je bent als eerste op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom Aarlesche Erven.

Laatste nieuws.

Een warm welkom aan de nieuwe bewoners van Aarlesche Erven!

Lees verder

Eindejaar update 2023

Lees verder

Vind eenvoudig jouw plekje

Lees verder